Witaj na naszym blogu

Poznaj nasz punkt widzenia

Venda.pl - profesjonalne urządzenia dla gastronomii

Lublin, ul. Wrońska 4
tel. 81 441 71 10

Venda.pl

Rozkwit rynku cateringowego. W jakim kierunku podąża?

O rynku cateringowym mówi się obecnie jako o najdynamiczniej rozwijającym się sektorze gastronomii. Eksperci przewidują, że jego wartość będzie wzrastać z roku na rok, choć już teraz bardzo mocno napędza dochody branży HoReCa. Nie do wiary, że pod koniec lat 80....

Koktajle i drinki – gwiazdy karnawałowej nocy

Carnavele – włoski źródłosłów karnawału, okresu zabawy i dobrobytu, hucznego nacieszenia się przyjemnościami przed nadchodzącym czasem postu. W łacinie carrus navalis oznaczał natomiast wóz-okręt, który stanowił nieodłączny element procesji na cześć Egipskiej bogini...

Klikasz i jesz. Dlaczego Polacy zamawiają jedzenie online?

Jedzenie na telefon? Nikogo to nie dziwi, a najbardziej kojarzy się oczywiście z pizzą. Dziś „na odległość” zamówić można nawet dania obiadowe (łącznie z zupą!), a telefon już nawet nie jest do tego potrzebny. No, chyba że po to, by połączyć się z internetem i...

Ustawa ograniczająca handel w niedzielę a imprezy plenerowe

Pod przygotowanym przez Komitet Inicjatywy Ustawodawczej i NSZZ „Solidarność” projektem ustawy ograniczającej handel w niedzielę podpisało się ponad 518 tysięcy obywateli naszego kraju. Jeśli ustawa weszłaby w życie właśnie w takiej formie, większość placówek...

Jesień w restauracji. Co zachęci klienta?

Jak scharakteryzować sezon jesienny w gastronomii? To bardzo niejednoznaczny czas. Teoretycznie trudniejszy niż lato, gdy piękna pogoda zachęca do wychodzenia na miasto i korzystania z ogródków. Z drugiej strony odpowiednia strategia pozwala w tym okresie sporo...

Święta w hotelu? Polacy coraz częściej są na tak!

Boże Narodzenie powinno kojarzyć się z magiczną atmosferą, czasem przyjemności spędzonym wśród rodziny, która przez tych kilka grudniowych dni jest zgodna jak o żadnej innej porze w ciągu roku. Idealistyczne wyobrażenie na temat świąt rodem z reklamy telewizyjnej...

Zdrowe słodycze – w zgodzie z naturą

Choć słodycz to naturalnie preferowany przez człowieka smak, to współcześnie walczymy z tą tendencją. Wydaje się, że takie działania są jak zawracanie kijem rzeki, w rzeczywistości jednak są w pełni uzasadnione, a wręcz zalecane. Wystarczy spojrzeć na alarmujące...

Zamiatasz pod dywan? O higienie w restauracji

Klientów do restauracji przyciąga dobre jedzenie, odpowiednia atmosfera czy uprzejmość obsługi. Tego nie da się podrobić – gość szybko wyczuje fałsz, łatwo rozpozna nieobytego kelnera, koneser smaków zdemaskuje kiepskiej jakości składniki w serwowanych daniach. Coraz...