Witaj na naszym blogu

Poznaj nasz punkt widzenia

Venda.pl - profesjonalne urządzenia dla gastronomii

Lublin, ul. Wrońska 4
tel. 81 441 71 10

Venda.pl

Wędzenie jest niezdrowe? Rozprawiamy się z mitem

Na początku roku 2014 branżę gastronomiczną zdominował jeden temat: czy Unia Europejska zabroni produkcji tradycyjnie wędzonej żywności? Koniec końców okazało się, że nowe przepisy nie zabronią wędzić, ale dyskusja o szkodliwości tej metody obróbki żywności dla...

Wielkanoc na stole – tradycja a nowoczesność

Wielkanoc za pasem, co dla branży gastronomicznej oznacza czas wzmożonej pracy. Jak co roku restauratorzy zadają sobie pytanie, jakie wielkanocne trendy będą obowiązywały tym razem. Z całą pewnością możemy stwierdzić, że wciąż ponad wszystkimi są dwie równorzędne...

Lokalna, ale międzynarodowa – żywność wizytówką Polski

10 lutego zakończono zgłoszenia do konkursu Food Show Star, który odbędzie się podczas imprezy Food Show 2017 między 16. a 18. marca w Katowicach. Konkurs przeznaczony jest dla producentów, przetwórców, dystrybutorów i hurtowników żywności, którzy mogą pochwalić się...

Rozkwit rynku cateringowego. W jakim kierunku podąża?

O rynku cateringowym mówi się obecnie jako o najdynamiczniej rozwijającym się sektorze gastronomii. Eksperci przewidują, że jego wartość będzie wzrastać z roku na rok, choć już teraz bardzo mocno napędza dochody branży HoReCa. Nie do wiary, że pod koniec lat 80....

Koktajle i drinki – gwiazdy karnawałowej nocy

Carnavele – włoski źródłosłów karnawału, okresu zabawy i dobrobytu, hucznego nacieszenia się przyjemnościami przed nadchodzącym czasem postu. W łacinie carrus navalis oznaczał natomiast wóz-okręt, który stanowił nieodłączny element procesji na cześć Egipskiej bogini...

Klikasz i jesz. Dlaczego Polacy zamawiają jedzenie online?

Jedzenie na telefon? Nikogo to nie dziwi, a najbardziej kojarzy się oczywiście z pizzą. Dziś „na odległość” zamówić można nawet dania obiadowe (łącznie z zupą!), a telefon już nawet nie jest do tego potrzebny. No, chyba że po to, by połączyć się z internetem i...

Ustawa ograniczająca handel w niedzielę a imprezy plenerowe

Pod przygotowanym przez Komitet Inicjatywy Ustawodawczej i NSZZ „Solidarność” projektem ustawy ograniczającej handel w niedzielę podpisało się ponad 518 tysięcy obywateli naszego kraju. Jeśli ustawa weszłaby w życie właśnie w takiej formie, większość placówek...

Jesień w restauracji. Co zachęci klienta?

Jak scharakteryzować sezon jesienny w gastronomii? To bardzo niejednoznaczny czas. Teoretycznie trudniejszy niż lato, gdy piękna pogoda zachęca do wychodzenia na miasto i korzystania z ogródków. Z drugiej strony odpowiednia strategia pozwala w tym okresie sporo...