Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego w profesjonalnych kuchniach króluje stal nierdzewna? Nie tylko wszystkie meble kuchenne wykonane są z tego materiału, ale też kuchenki, piece, zlewy. Otóż stal nierdzewna to materiał wręcz stworzony dla gastronomii, posiada wiele zalet, dzięki którym praca na kuchni staje się łatwiejsza, przyjemniejsza i szybsza. Poznajcie jej najważniejsze atuty.

Odporność na korozję

To jedna z największych zalet mebli ze stali nierdzewnych. Panująca w kuchni wszechobecna wilgoć bardzo szybko wywoła korozję na innych materiałach, przyczyni się też od rozwarstwienia lub puchnięcia drewna. Takie meble będzie trzeba po jakimś czasie wyrzucić, gdyż gromadzą się w nich szkodliwe bakterie. Sanepid, widząc tak wyglądające sprzęty kuchenne, z pewnością nie dopuści do przygotowywania na nich posiłków dla gości.

Meble ze stali są więc idealne, jeśli chcemy zachować wysokie standardy higieniczne.

 

Odporność na agresywne środowisko kwasowe

Obróbka żywności wiąże się z uwalnianiem kwasów, które działają negatywnie na wszelkie inne materiały, prócz stali nierdzewnej. Po jakimś czasie kuchnia, w której stoją meble drewniane czy plastikowe będzie więc wymagała wymiany, co niewątpliwe wiąże się z wyższymi kosztami. Najlepiej więc od razu zainwestować w droższe sprzęty, które choć kosztują więcej, cechują się zdecydowanie dłuższą żywotnością.

Ponadto meble i urządzenia ze stali nierdzewnej można czyścić agresywnymi środkami, które w 100% zabijają wszelkie zarazki, co pozwala zachować wysoką sterylność restauracyjnej kuchni.

Prosta konstrukcja

Meble ze stali nierdzewnej posiadają prostą konstrukcję, która ułatwia dostęp do wszystkich produktów i naczyń, a co za tym idzie przyspiesza pracę na kuchni. Ponadto łatwiej je się czyści, gdyż brud nie zalega w zbędnych zakamarkach.

Wytrzymałość

Meble ze stali nierdzewnej to inwestycja na lata. Ich wytrzymałość na działanie czynników zewnętrznych gwarantuje długi czas użytkowania, a w dłuższej perspektywie niższe koszty. Lepiej bowiem zainwestować raz a dobrze, niż co chwila wymieniać słabe jakościowo wyposażenie gastronomii.

Estetyka

Meble ze stali nierdzewnej w zestawieniu z innymi urządzeniami gastronomicznymi stworzonymi z tego samego materiału wyglądają bardzo profesjonalnie. Ich prosty, minimalistyczny design sprawia, że pasują do każdej kuchni. Prezentują się schludnie, nowocześnie i ponadczasowo. Ponadto doskonale sprawdzą się w kuchniach otwartych, gdzie klient widzi proces przygotowywania posiłków. W takiej sytuacji trzeba postawić na materiał, który kojarzy się z profesjonalizmem i sterylnością.