Witaj na naszym blogu

Poznaj nasz punkt widzenia

Venda.pl - profesjonalne urządzenia dla gastronomii

Lublin, ul. Wrońska 4
tel. 81 441 71 10

Venda.pl

Jak znaleźć dobrą pracę w gastronomii?

Branża gastronomiczna ma ogromny potencjał, jeśli chodzi o zatrudnienie. Wśród kelnerów, barmanów i pomocy kuchennych panuje wysoka rotacja, co z jednej strony jest zaletą (łatwo znaleźć pracę), z drugiej zaś wadą (niekoniecznie łatwo bądź opłacalnie jest się w niej...

Gwiazdki Michelin 2017 bez zmian, ale z dodatkowym wyróżnieniem

Restauracyjne rekomendacje przewodnika Michelin Guide Main Cities of Europe ujrzały światło dzienne na początku marca. Mimo status quo dla Polski, aktualną publikację możemy uznać za sukces. Prestiż gwiazdek zachowały obie restauracje, Atelier Amaro oraz Senses, a...

Nowość wśród urządzeń gastronomicznych – piece MIBRASA

Tradycyjne techniki gotowania za pomocą nowoczesnego sprzętu? Na polskim rynku właśnie pojawiła się nowa marka, która oferuje takie rozwiązania. Chodzi o piece węglowe MIBRASA. Polskie przedstawicielstwo tej firmy pojawiło się w grudniu minionego roku. Czym wyróżnia...

Kawiarnia dla mam i dzieci – biznes i misja w jednym

W ostatnich latach w Polsce polityka prorodzinna stała się jednym z naczelnych tematów dyskusji (i działania!) w przestrzeni publicznej. Ze strony państwa to wzmożone wsparcie widoczne jest jednak dopiero od kilkunastu miesięcy. Tymczasem od wielu lat każdego dnia...

Nowości na restauracyjnej mapie Polski. Które miejsca warto sprawdzić?

- Gdzie mogę dobrze zjeść? To pytanie – uzupełniając je o nazwę konkretnego miasta – zadają sobie codziennie tysiące Polaków. „Na mieście” jadamy dziś coraz więcej, szukamy wśród sprawdzonych rozwiązań, ale poszukujemy też nowych wrażeń. Jakie ciekawe kulinarnie...

Wędzenie jest niezdrowe? Rozprawiamy się z mitem

Na początku roku 2014 branżę gastronomiczną zdominował jeden temat: czy Unia Europejska zabroni produkcji tradycyjnie wędzonej żywności? Koniec końców okazało się, że nowe przepisy nie zabronią wędzić, ale dyskusja o szkodliwości tej metody obróbki żywności dla...

Wielkanoc na stole – tradycja a nowoczesność

Wielkanoc za pasem, co dla branży gastronomicznej oznacza czas wzmożonej pracy. Jak co roku restauratorzy zadają sobie pytanie, jakie wielkanocne trendy będą obowiązywały tym razem. Z całą pewnością możemy stwierdzić, że wciąż ponad wszystkimi są dwie równorzędne...

Lokalna, ale międzynarodowa – żywność wizytówką Polski

10 lutego zakończono zgłoszenia do konkursu Food Show Star, który odbędzie się podczas imprezy Food Show 2017 między 16. a 18. marca w Katowicach. Konkurs przeznaczony jest dla producentów, przetwórców, dystrybutorów i hurtowników żywności, którzy mogą pochwalić się...